MOTIVER I VÆRKERNE

"Kunst er ikke statisk, men drives af passion, flid og drømme.

Og fortællingen ligger et sted midt imellem lagene, dybderne, farverne og motiverne”

(Martin Massenbach)


Martin Massenbach har i mange år udviklet sin egen kunstneriske streg, som er en kombineret tegne-og malestreg. Det er den kunststreg som han er mest kendt for at lave på papir. Han kalder selv kunstarten multimix, der referer til en flerstrenget anvendelse af materialer. I 2008 begyndte han et systematisk arbejde inden for multimix stilen, som han forfinede og udviklede i de løbende år fra 2008. Som et led i udviklingen har en produktion til en udstilling en gennemgående tråd inden for multimix-genren.  I olie-stregen anvender han farvekombinationen og det fabulerende univers fra multimix, så der er en helhed fra multimix til olie værker.


Han beskæftiger sig hovedsageligt med multimix-stilen som blev skabt og kendt fra Harridslevgaard Slot, hvor han fremviste sin kunst fra Nordfløjen og Sydfløjen, som på tidspunktet var hans hjem og galleri. I denne periode udviklede han sin fortælling igennem et fabulerende univers af fabler og historiske elementer som har forskellige kulturelle betydninger.  Som en løbende udvikling i fortæller universet kommer der nye fabler og symboler til. Figurer og fabler er forskelligt fremstillet, og alligevel har han nogle signatureelementer og fabulerende udtryk som er blevet et kendetegn for hans kunstudtryk.

SIGNATUR SYMBOLER

TYREN


Tyren blev brugt som en figur første gang i 2009 som en bestilling til en vinetikette til rødvin under Bogense Sommercabaret. Til hvidvinen lavede han en jomfru som skulle modsvarer det maskuline i tyren.


Tyren til vinetiketten er i dag i privateje hos en samler af Martin Massenbach. Tyren er efterfølgende et genkendeligt symbol i Martin Massenbachs værker, der er med til at skabe værket en maskulin balance i kontrast til værkets stærke farver. Konkret er det følelserne af heltemod, krigerisk natur og handlekraft som er inspirationsmomentet til figuren.


Tyren optræder særligt i varme farver og er et af de ældste fabulerende motiver i multimix-stilen. BELLA BALLERINA


Balletpigen, Bella Ballerina dukker op i adskillige værker. Den sensuelle fortolkning af hendes udtryk, de perfekte bevægelser og den lette dans får lov at danse omkring i værket som en liflig hvirvelvind, der er med til at puste liv i magien. 


I løbet af årene har balletskoene fået sit helt eget liv. Ballerina skoende optræder i flere værker selvstændigt, men også på andre forskellige figurer, der bærer skoene.  


Ballerinaskoene repræsenterer en hvis form for nysgerrighed, der uskyldigt titter frem. Balletskoen går sin elegante gang hen over værket og giver billedet æstetik og drømmeliv.FUGLEN OG DENS VINGER


Fuglen er både gammel og en ny klassiker. Martin Massenbach har altid beskæftiget sig med fuglemotivet. Fuglen er angivet i mange former, udtryk og farver. Som regel optræder fuglen i olieværkerne med hovedet til højre. Men i multimix-stilen ses fuglen fra mange andre vinkler. Motivet er både alsidig, iøjnefaldende og forfriskende flyvsk, men med en streg af genkendelighed.


 Vingerne er derimod en anden historie, de sidder som regel på fuglen, men optræder til tider alene eller indgår som fjerdragt på andre figurer i værket. Vingerne giver dig frihed til at flyve. 

SKYGGERNE OG GLORIEN


Skyggerne eller det vise mænd er et hyppigt element i Martin Massenbachs værker. Skyggerne optræder som en naturlig del af kunstnerens ledemotiver. Martin opfatter sine skygger som kløgtige vise personer, der ofte afsluttes med en glorificeret krone.


Den gyldne glorie er blevet et hyppig element som ikke kun bæres af skyggerne og symbolisere visdom. Ofte kan man finde glorien i værker efter 2014. Visdommens skygger bærer dem, ofte afbildet som tre mænd; en treenighed der fortæller om en gammel kongemagtsfordeling.


Glorien bæres af både kvinder og mænd. De få afbildinger, hvor glorien afslutter kvindebilledet, er der i høj grad tale om en krone og en glorificering af kvinden som værket "I tryg formation" og "Natten før natten". 


DIGTEREN

Digteren har en særlig plads i det fabulerende univers og ses ofte i de store værker. Digteren opstår som et motiv omkring 2015. 


Digteren tegnes med den høje hat og kigger som regel til venstre. Digteren oprtæder typisk som en del af bagrunden og er et udtryk for den fortællende repræsentant i universet. 


Digteren har en central funktion i fortællingen, da det er ham, der dirigerer eventyrfigurerne. Han maler eventyret i ord og farver, skaber kontrast og lader tonerne flyde, inden han sætter det sidste punktum.


MY LADY, MARIA ELLER MADONNA


Madonna udtrykket kommer fra det italienske sprog Ma donna og betyder My Lady. Historiskset optræder My Lady i religiøse udtryksformer som Madonna enten alene eller med hendes barn.


Martin Massenbach har igennem flere år arbejdet med det livsgivende element og kærligheden som inspiration. Madonna, My Lay eller Maria er altid angivet med varme farver. Dog fremgår hun ikke tit med krone. I flere værker ikoniserer Martin denne figur. 


Den historiske gengivelse af Madonna, Maria eller My lady er et centrum for uendeligheden i værkerne, kvinden er centrum for værkets komposition.


Maria eller en kvinde i værkerne er nødvendigvis ikke altid den samme. Samtidig er kvinde-fihuren i flere værker ikke angivet med en krone, da hun ikke optræder som centrum for komposition eller er inspireret fra historiske værker.


"Værkets samlede tolkning er altid op til beskueren .

Det er vigtigt at min  egen udtryksform og tolkning ikke er bestemmende,

men mine motiver angiver en retning som jeg har arbejdet med"

(Martin Massenbach)FOR HENVENDELSER BEDES DU KONTAKTE MARTIN MASSENBACH ART ADMINISTRATION